Inductiekookplaat 7,2 kW op 1×16A

Door Dre op zaterdag 1 juni 2019 23:09 - Reacties (19)
Categorie: Elektrotechiek, Views: 5.539

Ervaring en meting met een 7,2 inductiekookplaat op een 1×16A eindgroep

Al jaren maak ik gebruik van een inductiekookplaat die aangesloten is op een 1×16A (Ampère) eindgroep in de meterkast. Het is niet zomaar een inductiekookplaat, maar een krachtige met een vermogen van wel 7,2 kW. Dat zijn 7200 Joules per seconde. Als je de natuurkundige formules mag geloven kan hij ( of zij?) daarmee elke minuut 1,1 liter water aan de kook brengen. En met "aan de kook" bedoel ik dan van 10°C naar 100°C op zeeniveau.

Eigenlijk hoort deze kookplaat op een zogenaamde kookgroep van 2×16A aangesloten te worden. De linkerhelft van de kookplaat krijgt met een kookgroep dan zijn eigen 16A en de rechterhelft krijgt ook zijn eigen 16A. Vanwege verschillende redenen heb ik ervoor gekozen om de eindgroep op 1×16A te houden. Die redenen zijn of kunnen zijn:
  • Eigenlijk gebruik ik nooit alle 4 pitten tegelijk op de stand volgas ('boost')
  • Klein huishouden (2 persoons)
  • Hoofdzekering is 25A en de meter is niet geschikt om naar 35A te gaan
  • Onvoldoende mogelijkheden om netjes een nieuwe leiding te leggen
  • Onvoldoende vrije posities in de meterkast
De overstroombeveiliging is nu dus 1×16A terwijl de kookplaat volgens zijn typeplaatje 32A kan vragen! De overstroombeveiliging dient ervoor om een overbelasting uit te schakelen zodat de kabels en leidingen niet overbelast raken. Uitermate vervelend als je druk aan het koken bent en de overstroombeveiliging spreekt aan. Maar het voorkomt zo wel dat de leidingen overbelast raken. De NEN1010 stelt dat mijn leidingen geschikt zijn tot 24A. Een overstroombeveiliging van 16A zit daar dus onder.

Metingen
Om de in de praktijk optredende stroom te meten heb ik met een stroomtang de afgelopen 4 weken de stroom gemeten. Het kookgedrag is hierbij niet aangepast ten opzichte van ‘normaal’. Elke seconde is de effectieve stroom opgeslagen en deze is vervolgens omgerekend naar een thermische waarde. Formules bespaar ik jullie, maar belangrijk is om te weten dat een thermische waarde van 100% of meer betekend dat een installatieautomaat kan aanspreken. In de formule is uitgaan van een nominale belastbaarheid van 16 Ampère en een ervaringsgetal voor de tijdconstante.

In eerste instantie is een validatiemeting uitgevoerd bij welke thermische waarde de overstroombeveiliging aanspreekt.

Validatiemeting #1:
Thermisch 1

Validatiemeting #2:
Thermisch 2

Beide keren is de installatieautomaat uitgeschakeld boven de 100%. Aangezien de overstroombeveiliging nog nooit is uitgeschakeld tijdens het koken, dus ook de afgelopen 4 weken niet, verwacht ik dat de thermische waarde de afgelopen 4 weken onder de 100% is gebleven.

In onderstaand figuur is een verkorte versie van de afgelopen 4 weken weergegeven.
16A thermisch
Duidelijk is te zien dat de thermische waarde niet in de buurt van 100% komt.

Vervolgens is er berekend wat een 10A overstroombeveiliging zou doen bij dezelfde praktijkstromen. Die data staat hieronder:

10A thermisch

Een 10A overstroombeveiliging zou ook onder de 100% blijven en dus niet aanspreken.


Mijn kookplaat is aangesloten op een wandcontactdoos die geschikt is voor 16A. In Nederland is een 16A eindgroep gebruikelijk, maar in de praktijk wordt deze eigenlijk nooit vol belast. Slechte elektrische verbindingen blijven hierdoor onopgemerkt. Let er bij het vol belasten goed op dat de gebruikte materialen geschikt zijn voor 16A en dat de schroeven en dergelijke goed vastzitten.


Waar ik nu benieuwd naar ben is of er meer Tweakers zijn die een 7,2 kW kookplaat op een 1×16A eindgroep hebben aangesloten. En welke goeie en slechte ervaringen men ermee heeft. En misschien zelfs metingen hoe jouw huishouden kookt. Ik ben benieuwd.

Reacties


Door Tweakers user mr_evil08, zaterdag 1 juni 2019 23:35

Je kan toch gewoon de boormachine door de vloer rammen en via de kruipruimte een leiding naar de meterkast trekken? en dan weer dicht purren.

mbt inductieplaat ervaring, Ik heb het piekvermogen eens gemeten via de huismeter en ligt nooit hoger dan 3000 watt tijdens koken en dat is met 2 pitten aan, in algemeen staat hier ook nooit meer dan 2 pitten tegelijk aan en alleen 1 voluit tijdens water snel aan de kook brengen.

Hoofdzekering is hier ook 1x 25A, tijdens koken de warmtepomp aan en wasmachine(geen kookprogramma), ik heb het nog nooit voor elkaar gekregen om hem te laten springen, het schijnt dat je een hoofdzekering ook wel kort wat kan overbelasten.

Hier zit het wel op een kookgroep maar dat was doordat er een nieuwe keuken in kwam en overal makkelijk bij kon(gat door de vloer en richting meterkast ging uitstekend).

Door Tweakers user Nielson, zondag 2 juni 2019 09:17

Ook al gaat het in de praktijk misschien goed, een 7.2 kW màg gewoon simpelweg niet op een enkele 16A groep. Lijkt me dan ook niet handig om dit te gaan promoten.

Door Tweakers user Proton_, zondag 2 juni 2019 12:02

@Nielson ik denk dat niemand het zo zou bouwen bij nieuwe situaties.
Maar het mag wel.
Hier is de 7.2 kW plaat éénfase aangesloten op een kookgroep op 25A hoofdzekering die ook gebruikt wordt voor de 11 kW laadpaal.

Door Tweakers user armageddon_2k1, zondag 2 juni 2019 12:05

@Proton_: Het feit dat het bij jullie zo gebouwd is is geen bewijs dat het mag :)

Door Tweakers user Proton_, zondag 2 juni 2019 12:39

Klopt, maar die discussie heeft moeite om het welles/nietes niveau te ontstijgen.
Gelukkig lijkt er wel consensus te zijn dat het in ieder geval geen onveilige situatie oplevert.

Door Tweakers user Nielson, zondag 2 juni 2019 13:49

Proton_ schreef op zondag 2 juni 2019 @ 12:02:
@Nielson ik denk dat niemand het zo zou bouwen bij nieuwe situaties. Maar het mag wel.
Oke, i stand corrected.

Door Tweakers user onetime, zondag 2 juni 2019 14:49

Wie houdt er bij hoeveel vermogen er op een groep is ingeplugd?

Ik heb voor een vorig adres bij de bouwer/electra onderaannemer nagevraagd welke stopcontacten en schakelaars er op welke groep zaten. Dat konden ze niet vertellen en vonden ze voor bewoners totaal onbelangrijk... Lekker dan. Was ik het niet mee eens.

Zolang je bij het betrekken van een woning niet het complete bedradings schema krijgt, is dat dus niet op een normale manier te controleren.
Dus als ik een aantal van mijn "fotozonnen" wil aansluiten kom ik er vanzelf achter of ze op dezelfde groep zitten. 1kW per stuk. De 4e zou in principe teveel zijn. (heb er 5 of 6)

Toen maar besloten de 16A automaat zijn werk te laten doen als het zover kwam. Niet dus. En de ervaring op twee adressen is dus ook dat 16A genoeg is voor de kookplaat, het werkt zoals gewenst en de hoofdzekering blijft ook heel. Als je een bestaande situatie moet aanpassen zijn de mogelijkheden beperkt. En zo kan het ook. Voor een restaurant moet je wel de grondige verbouwing doen, maar voor thuis in de praktijk niet.
Beter van wel, maar als er gewoon beperkingen zijn is daar mee te werken.

meten is weten, mooi die grafiekjes!

Door Tweakers user heuveltje, zondag 2 juni 2019 15:51

@onetime.
Dat is toch doodsimpel te controleren ?
Gooi 1 groep uit, en kijk wat het niet meer doet.

En de veel 2 groeps kookplaten hebben een ingebouwde schakeling. dat wanneer je maar 1 aansluiting gebruikt, hij zijn verbruik limiteert tot 16A

Door Tweakers user torretje2012, zondag 2 juni 2019 18:36

ik draai nu ook al een jaar of 3 7,2 op een 16A groep, doet het prima :)

Door Tweakers user onetime, zondag 2 juni 2019 19:19

Het idee is doodsimpel, alle groepen uit, dan één aan en alle aansluitingen controleren totdat je ze aan een bepaalde groep hebt kunnen toekennen is dat niet. 4 groepen? 6, 8, 16?
Kasten van de muur, anders kan je er niet bij, dubbelle plafonds, etc...
Heidens karwei. Alleen realistisch als het huis nog leeg is.

Door Tweakers user i-chat, zondag 2 juni 2019 20:24

wat ik niet snap, als het allemaal zo simpel is, en je met 2 personen een huishouden voert, waarom ga je dan zo doen...

er zijn gewoon prima inbouw kookplaten met 2 en/of 3 pits die op 16a mogen

ik had in mijn vorrige appartementje dit ding https://www.coolblue.nl/product/732357/caso-s-line-3500.html ... dan hoef je nergens mee te kloten gewoon een enkel stopcontact onder je aanrecht waar deze in kan en klaar ben je ...

daar heb je helemaal gene 4 pits ding voor nodig, - maar zelfs als je meer pits wilt zijn die er tegenwoordig ook, dan zit er inwendig gewoon een stuk elektronica die de boost uitzet wanneer er teveel pitten aanstaan.

Door Tweakers user hellfire_ultd, maandag 3 juni 2019 08:54

Hoofdzekering is 25A en de meter is niet geschikt om naar 35A te gaan
Als dit ooit een probleem wordt, dan is de oplossing simpel: vraag de netbeheerder om een 35A zekering te plaatsen (of 3x25A, maar dan moet je ook je stoppenkast upgraden). Als er dan een nieuwe meter nodig is, dan is dat hun probleem. Als er een nieuwe kabel naar je huis getrokken moet worden, is dat ook hun probleem. Jij betaalt een vaste (relatief kleine) vergoeding voor de aanpassing.

Door Tweakers user Sterk1, maandag 3 juni 2019 09:19

onetime schreef op zondag 2 juni 2019 @ 14:49:
Zolang je bij het betrekken van een woning niet het complete bedradings schema krijgt, is dat dus niet op een normale manier te controleren.
Kreeg ik ongevraagd van de installateur. Hing gewoon in de meterkast, maar ik merk dat als je je eigen huis laat bouwen door een zelf gekozen aannemer je toch wat meer als klant wordt behandeld dan als koper van een projectwoning.

Door Tweakers user Zuaro, maandag 3 juni 2019 10:56

Hier gewoon een elektrische kookplaat en verder weinig kennis over stroom verbruik etc. Wel een interessante situatie:

- 4 pit elektrische kookplaat
- aangesloten via perilex stekker

Heel lang hebben alle 4 de pitten het gewoon gedaan en van de 1 op de andere dag is de linkerhelft uitgevallen waardoor enkel nog de 2 op de rechterzijde werken. Kookplaat is verder niet kapot want werkt wel gewoon op ander perilex stopcontact.

Door Tweakers user One-eye864, maandag 3 juni 2019 11:18

Zuaro schreef op maandag 3 juni 2019 @ 10:56:
Hier gewoon een elektrische kookplaat en verder weinig kennis over stroom verbruik etc. Wel een interessante situatie:

- 4 pit elektrische kookplaat
- aangesloten via perilex stekker

Heel lang hebben alle 4 de pitten het gewoon gedaan en van de 1 op de andere dag is de linkerhelft uitgevallen waardoor enkel nog de 2 op de rechterzijde werken. Kookplaat is verder niet kapot want werkt wel gewoon op ander perilex stopcontact.
Klinkt alsof 1 van je twee kookgroepen uitgevallen is

Door Tweakers user pagani, maandag 3 juni 2019 15:02

Sterk1 schreef op maandag 3 juni 2019 @ 09:19:
[...]

Kreeg ik ongevraagd van de installateur. Hing gewoon in de meterkast, maar ik merk dat als je je eigen huis laat bouwen door een zelf gekozen aannemer je toch wat meer als klant wordt behandeld dan als koper van een projectwoning.
Omdat bij een projectwoning de projectontwikkelaar voor de aannemer de echte klant is en niet jij. Dat de projectontwikkelaar er dan tussen zit maakt het zo wazig.

Door Tweakers user MRTNbos, maandag 3 juni 2019 15:13

onetime schreef op zondag 2 juni 2019 @ 19:19:
Het idee is doodsimpel, alle groepen uit, dan één aan en alle aansluitingen controleren totdat je ze aan een bepaalde groep hebt kunnen toekennen is dat niet. 4 groepen? 6, 8, 16?
Kasten van de muur, anders kan je er niet bij, dubbelle plafonds, etc...
Heidens karwei. Alleen realistisch als het huis nog leeg is.
Ik zou juist de andere kant op werken:
Alles aan, en dan elke keer 1 groep uit. Dan kom je al snel erachter wat het wel en niet doet. Als er stopcontacten achter een kast/dubbel plafond zit die je toch niet gebruikt, hoef je ze ook niet te controleren. In mijn eigen huis heb ik eigenlijk geen enkel stopcontact waar ik niet bij kan?!

Daarnaast zou je ook een paar redelijke aannames kunnen maken om het nog makkelijker te maken:
Doorgaans is er per kamer 1 centraaldoos in het plafond waarbij alle contactpunten in die kamer via die centraaldoos aangesloten zijn. Zet je alle lampen in je huis aan, dan kun je al snel zien welke kamers op welke groepen zijn aangesloten.
Vervolgens kun je nog rekening houden met een aparte groep(en) voor:
  • keuken apparatuur
  • Garage/schuur/buiten
  • Wasmachine
Zeker als je met 2 personen bent denk ik dat je binnen een uur je hele huis goed in kaart kan brengen.

Door Tweakers user SeenD, dinsdag 4 juni 2019 16:22

Bij mij wordt binnenkort een 7.10kw inductie aangesloten, alleen die krijgt 2 groepen. Eentje voor links en eentje voor rechts. De oven krijgt een eigen groep, en de kokendwaterkraan ook.

Door Tweakers user govie, donderdag 13 juni 2019 23:08

Ik kook ook op inductie en een eitje bakt al bruin aan de onderzijde op 200 watt in een goede wokpan van de action á €8,99.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)